Commerciële content | Speel bewust 18+ | hands24x7.nl | Algemene voorwaarden gelden

Kansspelen op afstand (KOA): Wat is het?

Wat is de wet kansspelen op afstand (KOA)?

Lange tijd waren online weddenschappen en online casino's verboden in Nederland en was het dus ook onmogelijk voor online kansspelaanbieders om zich te roeren op de Nederlandse markt. Inmiddels is het ook alweer enige tijd geleden dat de Nederlandse overheid besloot in te grijpen en net als in meerdere Europese landen de online gokmarkt besloot te openen. Zo werd op 1 april 2021 door de Nederlandse overheid de Wet kansspelen op Afstand (KOA) in werking getreden door de kansspelautoriteit (KSA). In dit artikel zullen wij toelichten hoe deze wet werkt, aan welke regels aanbieders voor online kansspelen zich moeten houden.

Ontvang hier een bonus!

Wat houdt de Wet Kansspelen op Afstand precies in?

Hiermee werd het voor de consumenten in Nederland mogelijk om bij legale goksites online te gokken. Deze legale goksites moeten aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verslavingspreventie, consumentenbescherming en het tegengaan van illegale praktijken, zoals fraude en witwassen. Bovendien zorgt deze wet voor een modernisering van de Wet op de kansspelen (WOK) en de Wet op de kansspelbelasting (Wet KSB). Daarnaast zorgt deze wet ervoor dat regels voor reclame-uitingen en andere belangrijke zaken rondom verslaving ook gelden voor de online goksites en andere aanbieders van online kansspelen. In het verleden maakten veel goksites namelijk gebruik van de nodige reclame om hun doelgroepen te bereiken. Zo werkte TOTO bijvoorbeeld veel samen met (oud)profvoetballers en trainers om zo de voetbalfans te trekken. De overheid wil doen aan een verslavingspreventiebeleid en daarom zijn er allerlei stengere regels ingevoerd. In de toekomst moet dit dan ook leiden tot minder verslaving gevallen in de (online) gokwereld. De overheid wil dit onder andere dus doen met de Wet KOA en allerlei andere regels waaraan bedrijven zich moeten houden. Overigens is deze wet niet het enige waarmee de overheid verslaving probeert te voorkomen. Zo worden er meerdere maatregelen genomen, die in samenwerking met de regels moeten leiden tot minder gokverslaafden. In de volgende paragraaf zullen wij enkele regels verder toelichten. 

Ontvang hier een bonus!

Aan welke regels moeten aanbieders van online kansspelen zich houden?

Sinds 1 oktober 2021 zijn de regels voor online kansspelen verder uitgebreid. Voordat de aanbieders van online kansspelen een vergunning krijgen, zullen ze zich moeten houden aan enkele regels. Dit geldt voor zowel risicovolle kansspelen, als voor risicoarme kansspelen zoals loterijen bijvoorbeeld. Veel van deze regels hebben te maken met een verslavingspreventiebeleid, waaraan de aanbieders zich dus moeten houden. Zo moeten ze met behulp van ervarings- en verslavingsdeskundigen bepalen wanneer ze in moeten grijpen tegen spelers die verslaafd lijken te raken. De manier waarop zij in zo’n geval zullen ingrijpen wordt beschreven in het verslavingspreventiebeleid. De aanbieders moeten dan ook verplicht bijhouden welke spelers vaak actief zijn en ook veel geld uitgeven. In dat geval moeten zij de spelers hierop wijzen door middel van een gesprek of een pop-upvenster bij online gokken. Uiteindelijk kan dit ook leiden tot het opleggen van een gokstop en het inschrijven bij het CRUKS-register. Ook wat betreft reclames hebben aanbieders van kansspelen te maken met redelijk strenge regels. Zo mogen reclames en bonussen niet gericht zijn op jongeren tot 18 jaar, mensen met psychische of gokproblemen of met een verstandelijke beperking. Voor risicovolle kansspelen mogen reclames en bonussen niet gericht zijn op jongeren tot 24 jaar. Ten slotte mogen bekende personen onder de 25 jaar en beroepssporters, zoals profvoetballers, geen reclame maken voor risicovolle kansspelen of loterijen. Reclame mag door online goksites alleen op internet gedaan worden en voor mensen boven de 24 jaar. Vanaf 1 januari 2023 mogen online kansspelen geen ongerichte reclame meer maken en vanaf 1 januari 2025 zal alle sponsoring, waaronder programma’s, evenementen en sport, niet meer toegestaan zijn.  

Ontvang hier een bonus!

Welke verdere maatregelen worden er genomen om verslaving tegen te gaan?

Deze wet moet ervoor zorgen dat er minder goksverslaafden in Nederland zullen komen. Toch is dit niet de enige manier waarop de overheid probeert om verslaving in de gokwereld tegen te gaan. Zo zijn er enkele zaken die proberen om de spelers te beschermen en verslaving tegen te gaan. Ten eerste moet iedere speler zich identificeren en verplicht registreren op online goksites. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig geregeld worden met behulp van iDIN. Zodra ze eenmaal een account hebben op een goksite krijgen ze hier te maken met een limiet op stortingen, opnames en zelfs verliezen. Deze kunnen zelf ingevuld worden, zodat de speler zichzelf beschermt. Vaak zijn er ook standaardlimieten vanuit het gokbedrijf waar spelers zich dus aan moeten houden. Ook bestaat er de kans dat een gokbedrijf een speler aanspreekt op zijn gedrag wanneer zij vinden dat hij te veel speelt of te veel geld verliest. In dat geval kan ook nog eens een gokstop opgelegd worden. Een gokstop kunnen de spelers ook zelf nemen, door zich in te schrijven bij het CRUKS-register. Hiermee dwing je voor minimaal zes maanden een verbod in zowel online als offline gokbedrijven af. Het CRUKS-register kan verder ook helpen bij extra hulp in het geval van verslaving of wanneer iemand bang is dat dit gaat gebeuren. Al met al lijkt de Nederlandse overheid genoeg handvatten te geven om een gokverslaving te voorkomen. Mocht je toch het geval hebben dat je er zelf niet uit komt, neem dan zeker contact op met het CRUKS-register, aangezien zij jou vaak verder kunnen helpen en je in contact kunnen brengen met de juiste personen. Lees meer hierover op onze CRUKS-register pagina.

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd in de Nederlandse online en offline gokwereld. Zo is het mogelijk gemaakt voor bedrijven om op een legale wijze online gokken te faciliteren. In de tussentijd probeert de overheid echter ook verslaving tegen te gaan, met bijvoorbeeld de Wet kansspelen op Afstand (KOA). Hierin staan allerlei regels waar de gelicenseerde bedrijven zich aan moeten houden. Zo zijn er meerdere regels en maatregelen om te doen aan verslavingspreventie. In de toekomst zullen de regels nog strenger worden met als doel om alleen maar minder gokverslaafden in Nederland te krijgen. Hiervoor is onder andere ook het CRUKS-register opgericht en geïnstalleerd door de overheid. 

Ontvang hier een bonus!

Meer vragen over regelgeving en procedures

Deze inhoud mag niet worden gedeeld met minderjarigen. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

logo footer