Tennis: hoe werkt de puntentelling voor tennis rankings?
Inhoudsopgave
Tennis rankings zijn belangrijk voor sportwedders en kunnen een handige leidraad zijn als je weddenschappen wil afsluiten. Tennis rankings worden elke week aangepast en zijn gebaseerd op de deelname aan en prestaties op toernooien. Rankings geven niet per se de beste tennisspelers aan, maar ze worden gebruikt om aan te wijzen welke spelers de beste prestaties door het jaar heen hebben gehad.
Er zijn twee organisaties die de tennis rankings bepalen. De Association of Tennis Professionals, ook bekend als de ATP, beoordeeld de singles en dubbels bij de mannen. De Women’s Tennis Association, de WTA, beoordeelt de singles en dubbels bij de vrouwen. Voor de gemixte dubbels is er geen formele organisatie die de rankings bepaalt.
Voor tennisfans en gokkers die graag op tennis wedden zullen we dieper ingaan op de manier waarop de rankings bepaald worden en het verschil tussen de ATP en WTA rankings. Dit kan zeker van pas komen als je tennis voorspellingen wil maken!
Hoe worden tennis rankings bepaald?
Elke maandag wordt de wereldranglijst voor professionele tennissers aangepast. De enige momenten wanneer de rankings niet bijgewerkt worden zijn tijdens de Miami Open, de Indian Wells en Grand Slam toernooien. De ATP en de WTA nemen de beste resultaten van het afgelopen jaar mee in de rankings.
Voor de ranglijst van mannelijke tennissers kijkt de ATP naar de punten die de spelers in hun 19 beste resultaten van het jaar hebben gehaald. De WTA kijkt alleen naar de 16 beste resultaten voor single toernooien en de 11 resultaten van het dubbelspel. Na 52 weken worden alle behaalde punten op 0 gezet en de nieuwe punten worden toegevoegd om de nieuwste ranglijst op te stellen.
Het maakt niet uit hoe getalenteerd een speler is, de ranking kan op elk moment hoger of lager worden.
Aangezien rankings gebaseerd zijn op de meest recente resultaten zijn er vaak snelle en drastische veranderingen te zien op de wereldranglijst. Als een speler verder in een toernooi komt dan het jaar ervoor, dan zal de ranking voor deze speler stijgen. Als ze echter slecht presteren op een toernooi waar ze het vorige jaar beter speelden, kan de ranking drastisch dalen. Het komt allemaal neer op het behalen van punten tijdens toernooien.
Door de snelle veranderingen in de wereldranglijst en de manier waarop deze is opgezet, kun je af en toe verdwaald raken in de positie en resultaten van een speler. Hierdoor heeft SportyTrader een tennisspeler vergelijkingstool ontwikkeld waarmee jij gemakkelijk twee tennissers met elkaar kunt vergelijken.
Om goed te begrijpen hoe punten behaald worden is het belangrijk om de WTA en ATP systemen volledig te begrijpen. Dit zijn de belangrijkste ranglijsten voor professionele spelers en ook wat de meeste gokkers gebruiken om hun weddenschappen voor te bereiden.
De berekening van ATP rankings
Het behalen van punten bij de mannen is als eerste gebaseerd op hun deelname aan de Grand Slam toernooien. Ze behalen punten als ze meedoen aan alle vier Grand Slam toernooien van het jaar. Daarnaast moeten spelers ook meedoen aan 8 ATP Masters 1000 toernooien. Ze kunnen verder nog punten verdienen in andere evenementen zoals de ATP Tour 500, ATP Tour 250, ATP Cup, ATP Challenger Tour en de International Tennis Federation World Tennis Tour.
Het laatste evenement van het jaar waar punten verdiend kunnen worden zijn de ATP Finals. Spelers moeten uitgenodigd worden voor dit toernooi en deze uitnodigingen worden uitgedeeld aan de top 8 van de wereldranglijst. Dit toernooi wordt gezien als een bonus toernooi en spelers kunnen ook punten verdienen met hun deelname aan de ATP Finals.
De berekening van WTA rankings
Net als bij de ATP rankings is het deelnemen aan specifieke toernooien ook een vereiste voor de WTA rankings. Vrouwelijke tennissers moeten deelnemen aan alle vier Grand Slam toernooien en vier WTA 1000 toernooien. Deze WTA 1000 toernooien worden gespeeld in Madrid, Peking, Miami en Indian Wells. Naast deze 8 verplichte evenementen kunnen speelsters ook nog punten verdienen op 8 andere evenementen. Dit zijn ITF toernooien, WTA 500, WTA 250 en WTA 125 toernooien. Als een speler een toernooi mist omdat ze niet gekwalificeerd is of geblesseerd is, dan laat de WTA een Best Other score toe die wordt meegenomen in de rankings.
Aan het einde van het jaar is er ook een WTA Finals toernooi dat wordt aangeboden aan de top 8 speelsters van dat jaar. Ook bij dit toernooi kunnen punten behaald worden voor de WTA ranglijst.
Hoe veel punten kunnen er verdiend worden?
Elk toernooi dat gespeeld wordt, krijgt een beoordeling dat gebaseerd wordt op het deelname niveau, het prestige van het toernooi en de geschiedenis. Het aantal punten dat per toernooi verdiend kan worden is dus ook anders, en dat is erg belangrijk om te onthouden voor je toekomstige weddenschappen. Spelers krijgen bij elk toernooi een aantal punten voor de kwalificatie, en de punten zullen toenemen zodra een speler verder in het toernooi komt. De toernooien waar de meeste punten verdiend kunnen worden zijn de Grand Slams. Deze worden gevolgd door de WTA en ATP Finals, WTA 1000 en ATP Masters 1000 toernooien.
De verdeling van de punten verschilt ook tussen de WTA en ATP. De ATP biedt 25 punten voor een Grand Slam kwalificatie, terwijl de WTA maar 2 punten uitdeelt voor een Grand Slam.
Een goede leidraad om te onthouden is dat het nummer dat achter een toernooi staat (Masters 1000, WTA 250) aangeeft hoeveel punten er verdiend kunnen worden.
Grand Slam toernooien
Grand Slam toernooien zijn erg belangrijk voor tennis rankings en de beste spelers van de wereld komen op deze toernooien af. Er zijn in totaal vier Grand Slam toernooien: de Australian Open, Wimbledon, de French Open en de US Open. De punten die bij deze toernooien worden toebedeeld verschillen tussen de ATP en WTA.
Dit is de verdeling van de punten voor de ATP Grand Slam toernooien:
- Winnaar - 2000 punten
- Verliezende finalist - 1200 punten
- Halve finalist - 720 punten
- Kwartfinalist - 360 punten
- Achtste finalist - 180 punten
- Ronde van 32 - 90 punten
- Ronde van 64 - 45 punten
- Ronde van 128 - 10 punten
- Kwalificatie - 25 punten
De WTA heeft een iets andere puntenverdeling dan de ATP. Iedere gekwalificeerde speelster verdient punten voor de deelname en de verdere punten worden uitgedeeld op basis van de prestatie op het toernooi.
Dit is de verdeling van de punten voor de WTA Grand Slam toernooien:
- Winnaar - 2000 punten
- Verliezende finalist - 1200 punten
- Halve finalist - 780 punten
- Kwartfinalist - 430 punten
- Achtste finalist - 240 punten
- Ronde van 32 - 130 punten
- Ronde van 64 - 70 punten
- Ronde van 128 - 10 punten
- Kwalificatie - 40 punten
- 3e kwalificatieronde - 30 punten
- 2e kwalificatieronde - 20 punten
- 1e kwalificatieronde - 2 punten
Spelers hoeven een toernooi niet te winnen om punten te verdienen, het is ook mogelijk om een hoog aantal punten te verdienen door de verliezende finalist te zijn of al in een andere ronde van het toernooi uitgeschakeld te worden. Aangezien tennis rankings constant bijgewerkt worden, kunnen deze invloed hebben op de deelname van een toernooi en het plaatsingsnummer van een specifiek toernooi.
Meer over online wedden
- Hoe winnen met wedden op sport?
- Wat zijn goede sportweddenschappen?
- Sportweddenschappen voor beginners: tips en advies voor je weddenschappen
- Wat zijn de gebruikelijke activiteiten voor sportweddenschappen?
- Hoe werkt online wedden op sportwedstrijden?
- Hoeveel inzetten op je sportweddenschap?
- Wat zijn odds (quoteringen)?
- Tips voor geldbeheer bij sportweddenschappen
- Sportweddenschappen: de regels die je moet weten
- Hoe goede sportweddenschappen afsluiten?
- Tools voor sportweddenschappen
- Begrippenlijst voor online wedden: Alles wat je moet weten over sportweddenschappen
- Wedden op de Olympische Spelen: hoe wed je op de Olympische Spelen in Parijs?
- Is het mogelijk om te wedden zonder geld te verliezen?
- Hoe kan ik mijn potentiële winst uit een weddenschap bepalen?
- Hoe kun je verantwoord gokken bij bookmakers?
- Waarom kan ik niet op eSports wedden?
- Wedstrijd gestaakt of afgelast: wat gebeurt er met je weddenschap?
- Waarom veranderen bookmaker odds (quoteringen) na verloop van tijd?
- Welke wedopties zijn niet toegestaan in Nederland?
- Veelvoorkomende fouten bij sportweddenschappen