Hoe en waar kun je wedden op schaatsen?
Inhoudsopgave
Schaatsen is natuurlijk niet weg te denken uit het Nederlandse sportaanbod. Naast dat Nederland veel succesvolle professionele schaatsers kent, is het ook een populaire sport die uitgevoerd wordt op amateurniveau, zowel op natuurijs (als het weer dit toelaat) als op de binnenbanen in het land. Het is ook niet weg te denken van de Nederlandse televisie, radio of uit de kranten. Als Nederlander is het bijna onmogelijk om niets over schaatsen te weten. Maar kun je ook sportweddenschappen afsluiten op schaatsen? En zo ja, hoe en waar kan dit dan? Dit artikel zal verder ingaan op het onderwerp en al je vragen beantwoorden.
Verschillende disciplines en competities
Het schaatsseizoen loopt van oktober tot maart, waarna de kunstijsbanen in Nederland gesloten worden en de professionals buiten de ijsbaan verder trainen om zich voor te bereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Er bestaan verschillende soorten wedstrijden in het schaatsen, waaronder het langebaanschaatsen, het marathonschaatsen, het kortebaanschaatsen, shorttrack en nationale en internationale schaatsrecords.
Langebaanschaatsen
Bij het langebaanschaatsen leggen de schaatsers een bepaalde afstand af op een baan van 400 meter. Deze categorie schaatsen bevat de supersprint, de sprint, de middellange afstanden en de lange afstanden. Deze zien er als volgt uit:
- Supersprint: 100 en 300 meter
- Sprint: 500 of 1000 meter
- Middellange afstanden: 1.500 meter en 3.000 meter
- Lange afstanden: 5.000 meter en 10.000 meter (alleen mannen)
Bij het langebaanschaatsen wordt op de rechte stukken gewisseld van baan, zodat de schaatsers om en om de binnen- of buitenbocht hebben. Alleen bij de supersprint is dit niet mogelijk, deze afstanden worden dan ook twee keer gereden, zodat een schaatser geen voordeel of nadeel heeft door te starten in de binnen- of buitenbaan.
Marathonschaatsen
Het Marathonschaatsen is wellicht de oudste categorie van de schaatssport die er bestaat. Dit werd in het begin uitgevoerd op natuurijs, maar bij het veranderen van het klimaat en het steeds vaker uitblijven van natuurijs is dit uiteindelijk ook naar binnen verplaatst. Het concept van Marathonschaatsen is eigenlijk heel eenvoudig: iedereen begint tegelijk (meerdere schaatsers per ploeg) en de eerste die over de finish gaat wint de marathon. Schaatsers mogen elkaar niet (op)duwen om elkaar vooruit te helpen, maar mogen wel voor- of achter elkaar rijden om te helpen.
Het Marathonschaatsen bestaat uit vier verschillende categorieën (divisies) met verschillende afstanden. Deze zijn als volgt:
- Topdivisie Mannen: 125 ronden
- Topdivisie Vrouwen: 80 ronden
- Beloftendivisie Mannen: 100 ronden
- Beloftendivisie Vrouwen: 60 ronden
Voor marathonschaatsen op natuurijs kunnen de afstanden ook afwijken per locatie.
Kortebaanschaatsen
Kortebaanschaatsen en shorttrack worden vaak met elkaar verward, maar zijn echt twee verschillende disciplines binnen het schaatsen. Kortebaanwedstrijden worden alleen gereden op natuurijs, dit is dus ook gebonden aan de natuuromstandigheden. Hierdoor is de supersprint bij het langeafstandsrijden ontstaan, dit is eigenlijk een vervanger van het kortebaanschaatsen.
De afstanden van het kortebaanschaatsen:
- 160 meter (Mannen)
- 140 meter (Vrouwen)
Shorttrack
Shorttrack is een enorm spannende discipline binnen het schaatsen. Dit wordt uitgevoerd op een ijshockeybaan, waar een ronde van 111,12 meter wordt uitgezet. Vier tot zes rijders starten tegelijkertijd, en de rijder die het eerst over de finish komt is de winnaar. Bij deze discipline hebben rijders naast techniek en snelheid ook behendigheid en tactiek nodig. Er komen vaak spectaculaire inhaalacties voor in het shorttrack schaatsen.
De afstanden die worden gereden zijn:
- 500 meter (4,5 rondes)
- 1000 meter (9 rondes)
- 1.500 meter (13,5 rondes)
De grootste schaatsevenementen:
- NK Afstanden (elk jaar)
- NK Sprint/Allround (elk jaar)
- EK Afstanden (elk even jaar)
- EK Sprint/Allround (elk oneven jaar)
- WK Afstanden (Elk jaar tenzij Olympische spelen)
- WK Sprint/Allround (elk even jaar)
- Olympische winterspelen (iedere 4 jaar)
Hoe kan je wedden op schaatsen?
Wedden op schaatsen is niet bij elk evenement of elke competitie hetzelfde, waardoor je nét iets meer onderzoek moet doen naar het wedden op schaatsen. Elke competitie of disciplines heeft andere regels, waardoor jij je weddenschap misschien net iets anders wil aanpakken. Bij de ene discipline/competitie is een valse start een automatische diskwalificatie, maar dit hoeft bij een andere competitie niet het geval te zijn.
De populairste schaatsweddenschappen zijn ook de weddenschappen die je op bijna elke discipline en elk toernooi kunt toepassen. Dit zijn de volgende weddenschappen:
- Wedden op de winnaar
- Wedden op podiumplaatsen
- Head-to-head weddenschappen
- Tijdsvoorspellingen
- Wedden op de winnaar van een toernooi
- Wedden op een land met de meeste medailles (Olympische spelen)
Tips voor wedden op schaatsen
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het plaatsen van je weddenschappen op schaatsevenementen. Deze worden hieronder allemaal toegelicht.
Houd het nieuws in de gaten
Een van misschien wel de belangrijkste dingen is het volgen van het huidige nieuws omtrent schaatsen. Dit kan je gewoon doen via de krant, via je favoriete website of zelfs via de televisie. Let goed op of er belangrijk nieuws is over favorieten voor een competitie of dat outsiders verrassende wendingen maken.
Lees je goed in over de regels
Zoals hierboven al kort benoemd was, kan elke discipline of elk evenement andere regels hebben. Het is dus belangrijk om je goed in te lezen over de regels van het evenement waar jij op wilt wedden.
Let op de vorm van elke schaatser
Het is ook belangrijk om de vorm van elke schaatser te analyseren. Is iemand al jarenlang favoriet, maar rijdt deze schaatser nu zonder ploeg? Dan kun je twee keer nadenken of deze schaatser dit jaar wel de juiste voorbereiding heeft gehad. Ook kunnen blessures, slechte voorbereiding of andere factoren invloed hebben op de prestatie van een rijder.
Analyseer de specifieke capaciteiten van een schaatser
Bij schaatsen kan een rijder meedoen aan verschillende disciplines of afstanden, en hierdoor is het belangrijk om de specifieke capaciteiten van een rijder te analyseren. Is deze rijder bijvoorbeeld een grote winnaar op de 10.000 meter? Dan kun je twee keer nadenken of hij zal winnen op de 500 meter sprint.
Houd rekening met de baan
Het is ook van belang om rekening te houden met de locatie waar een evenement gehouden wordt. Sommige banen zijn sneller dan anderen, en ook de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de snelheid van een baan. Zo is het Thialf bijvoorbeeld sneller als het geregend heeft op die dag.
Kun je wedden op schaatsen bij online bookmakers?
Schaatsen is super populair in Nederland, maar dit is nog niet in alle landen het geval. Hierdoor bieden ook niet alle bookmakers schaatsen aan in hun sportsbook. Omdat schaatsen nog niet is opgenomen in elk sportsbook van online bookmakers is het soms even zoeken, maar er zijn zeker mogelijkheden om online weddenschappen af te sluiten op schaatscompetities.
Een van de legale Nederlandse aanbieders van online weddenschappen die schaatsen wel heeft opgenomen in zijn sportsbook is Unibet, hier staat het onder het kopje ‘wintersporten’. Bij deze betrouwbare en legale bookmaker ben jij dus aan het goede adres om je weddenschappen op schaatsen af te sluiten.
Let op dat je altijd controleert of een bookmaker een vergunninghouder is van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Hierdoor weet jij zeker dat je veilig kunt gokken!
Moet ik wedden op schaatsen?
Het is natuurlijk altijd leuk om sportweddenschappen af te sluiten, maar bij schaatsen is het belangrijk om een echte fan te zijn om goede weddenschappen af te sluiten. Bij grote competities zoals de Olympische Spelen kun je nog wel eens een gok maken bij de top 3 in medaille verdieners, maar op individuele weddenschappen is het echt belangrijk om veel kennis over de rijders en de sport te hebben. Alleen op deze manier kun je het beste uit je weddenschappen halen. Onthoud dat het wedden op sporten vooral plezier op moet leveren, en schaatsen een zeer onvoorspelbare sport kan zijn. Wed hier dus niet op om het grote geld te verdienen, maar om de wedstrijd intenser te kunnen beleven.
Meer informatie over sportweddenschappen:
- Hoe winnen met wedden op sport?
- Wat zijn goede sportweddenschappen?
- Hoe werken sportweddenschappen?
- Beginnen met wedden op sport
- Wat zijn de gebruikelijke activiteiten voor sportweddenschappen?
- Hoe werkt online wedden op sportwedstrijden?
- Hoeveel inzetten op je sportweddenschap?
- Wat zijn odds (quoteringen)?
- Tips die je helpen voor het beheren van je geld voor het wedden
- Sportweddenschappen: de regels die je moet weten
- Hoe goede sportweddenschappen afsluiten?
- Bookmaker: wat zijn de regels voor het wedden op doelpunten?
- Wie moet ik volgen voor sportweddenschappen?
- Tools voor sportweddenschappen
- Begrippenlijst voor online wedden: Alles wat je moet weten over sportweddenschappen
- Wedden op de Olympische Spelen: hoe wed je op de Olympische Spelen in Parijs?