Een rondje door de grootste transfers in het Europese voetbal
door Valeria Di Meglio | door François Boulogne
Nederlandse toptransfers
De Europese topclub die dit seizoen het meeste geld uitgaf aan Nederlandse spelers was Manchester United. De club van Erik ten Hag, die met het aantrekken van René Hake en Ruud van Nistelrooy ook zijn staf een Nederlands tintje gaf, haalde Joshua Zirkzee op bij Bologna en wist zich te versterken met de verdedigende diensten van Matthijs de Ligt. Over het aantrekken van de laatstgenoemde was veel te doen de afgelopen maanden. Bayern München wilde de 25-jarige verdediger niet zomaar laten gaan en Manchester United leek in eerste instantie de deal te laten lopen.
De club uit de Premier League haalde namelijk voor veel geld de 18-jarige Leny Yoro van LOSC Lille. De als supertalent te boek staande verdediger raakte echter in de voorbereiding al snel geblesseerd, waardoor Manchester United besloot alsnog akkoord te gaan met de deal over de Ligt.
Een andere Nederlandse toptransfer vinden we in de Serie A, waar Teun Koopmeiners Atalanta Bergamo verruilde voor Juventus. Ondanks dat ook deze transfer de nodige voeten in de aarde had -doordat Atalanta niet mee wilde werken- kwam het dus toch op tijd rond. Juventus heeft de afgelopen transferperiode sowieso niet stil gezeten. De Oude Dame stelde naast Koopmeiners met de komst van Khéphren Thuram van OGC Nice en Douglas Luiz van Aston Villa een heel nieuw middenveld samen.
Spanje
De grootste transfer in La Liga de afgelopen zomer was die van Kylian Mbappé van PSG naar Real Madrid. Ondanks dat de transfer van de Franse superster naar de Koninklijke uit Madrid financieel gezien veruit de grootste was, was het ook een van de minst spectaculaire. De snelle aanvaller flirtte namelijk al twee jaar met Real Madrid en het was slechts een kwestie van tijd voordat hij het iconische witte shirt aan zou trekken.
Een andere transfer naar Madrid deed de wenkbrauwen wel fronzen, namelijk die van Julián Alvarez naar Atletico Madrid. De 24-jarige spits werd voor een recordbedrag overgenomen van Manchester City, waar hij achter Erling Haaland tweede viool moest spelen.
Iemand die de omgekeerde weg bewandelde, door een Spaanse topclub te verruilen voor Manchester City, is İlkay Gündoğan. De ervaren Duitse middenvelder was overbodig geworden bij FC Barcelona nadat ze Dani Olmo terughaalde. De op het afgelopen EK uitblinkende Olmo doorliep al de jeugdopleiding van FC Barcelona, maar haalde toen nooit het eerste elftal. De 26-jarige aanvallende middenvelder is via Dinamo Zagreb en RB Leipzig dus weer terug op de plaats waar het voor hem ooit begon.
Ondanks dat het geen spetterende transferzomer is geworden zoals voorgaande jaren en veel grote clubs hun beste spelers wisten te behouden zijn er weer genoeg ontwikkelingen om te volgen in dit nieuwe seizoen. Voor een actuele stand van zaken, de wedstrijdprogramma´s en de beste wedtips kijk dan naar onze voetbal voorspellingen.